pátek 16. března 2018

Sedm noviců a biskup


La danza in chiesa, a Bocaranga, senza limiti di età
la danse à l'église à Bocaranga. Pas de limites d'age!
Sedm noviců a biskup

Na konci minulého týdne přijela do Bozoum skupina sedmi karmelitánských nováčků. Pět z nich jsou mladí Kamerunci a dva Středoafričané, po dobu jednoho roku žijí v karmelitánské komunitě a účastní se společného života, modliteb a formace.

Jejich návštěva v Bozoum, při které je doprovází otec Alexandre, je příležitostí poznat život ve společenství a objevit zvláštní dar, kterým je život farnosti. Navíc organizují pro budoucí novokřtěnce, kteří přijmou o Velikonocích křest, tři katecheze. V neděli, v pondělí a v úterý se setkávají s katechumeny a mluví s nimi o křtu, eucharistii a svátosti smíření.

Ve středu ráno odjíždím do Bocaranga, čeká mě 125 km dlouhá cesta. Silnice je spíše špatná, ale za 3,5 hodiny jsme nakonec do cíle dorazili.

V Bocaranga se setkáváme v rámci pracovního setkání se členy farní rady a Charity. Zastupujeme zde pět farností: Bossemptele, Bozoum, Bocaranga, Ndim a Ngaundaye. Je to skvělá příležitost pro sdílení, výměnu informací o tom, čím žijeme a co děláme v našich kostelech a farnostech, abychom pomohli těm, kteří pomoc potřebují a také tu probíhá svědectví těch, kteří koordinují práci Charity.

Zatímco pracujeme v Bocaranga, máme radost ze setkání s novým biskupem Mons. Mirkem. Je na zpáteční cestě po návštěvě města Ndim. Toto město leží z bezpečnostního hlediska v tzv. "červené" zóně, protože jsou tam přítomní rebelové ze Seleka, 3R, MPC atd. Je to vážný problém. Minusca (mezinárodní mírové síly OSN) v té oblasti zřídka kdy zasahují a ozbrojené konflikty jsou tu na denním pořádku: krádeže, rabování, žhářství, ilegální zátarasy, vydírání, mučení, znásilňování.

Při příjezdu do Bocaranga si všímám jednoho obrněného vozu a dvou aut OSN jak odjíždějí od policejní stanice. Odváží mladíka, který šel večer předtím vykrást jednu prodejnu a zabil při tom majitele. Problém je, že "spravedlnost" tu nemá v rukou policie nebo úřady, ale je ovládána rebely ze skupiny 3R. "Modré přilby" tentokrát do případu zasahují a zabraňují tomu, aby byl mladík zlynčován na místě davem. Prozatím byl jen odvezen, ale jaký bude nakonec jeho osud?  
Tento týden jsme v Bozoum začali přijímat opět nové uprchlíky - 73 rodiny musely utéct z města Paoua a z okolních vesnic, kde se rozpoutávají nové boje a násilí
Cesta k míru je dlouhá a plná překážek. Ještě delší než cesta mezi Bozoum a Bocaranga!

.




Catechesi dei Novizi




I rifugiati di Paoua




Sessione formazione Caritas a Bocaranga













Žádné komentáře:

Okomentovat