pátek 29. prosince 2017

Vánoce 2017




Vánoce 2017

Tak tu máme opět Vánoce: na celém světě se prožívá tato veliká oslava!

Oslava Vánoc u nás v Bozoum má v sobě vždy cosi zvláštního. Jsme spíše zvyklí vnímat Vánoce s mrazem a sněhem, ale tady slavíme při 35° C ve stínu (i když v noci teplota klesá i pod 15° C). Kromě rozdílných klimatických podmínek je ale i tady nálada vskutku vánoční: je to radost pro dospělé a obzvláště pro děti, obklopují nás ozdobná světýlka, jesličky, zpívá se a tancuje. Kouzlo a zázrak narození tohoto Dítěte nikdy nepřestane ohromovat jak mladé, tak ty starší. Vánoce nezáří jen ozdobnými světýlky a dárky, ale září hlavně skrz Světlo a dar, kterým je to, že se Ježíš, Syn Boží, stal člověkem. To je něco, čím získává každý člověk svou jedinečnou důstojnost.

V neděli 24. ledna jsme nejdříve žili přípravami dopolední ještě adventní mše, pak událostí zrození Ježíše. Vzhledem ke zdejšímu klimatu a místním zvyklostem jsme slavili "půlnoční mši" od 18:30. Přišlo mnoho lidí, sešel se velmi početný pěvecký sbor a hlavní postava dnešního dne - Ježíš, byl středem naší pozornosti a všech našich nadějí. Na Hod Boží vánoční se znovu scházíme v kostele, abychom slavili mši: u oltáře je jeden kněz, padesátka ministrantů a dvacet nádherně tancujících děvčat! Kromě radosti ze slavnosti tu máme ještě 4 děti, které přijímají křest (dvě z nich jsou dvojčátka - Antonín a Josef).

Mnoho dětí přichází do kostela s nějakou malou hračkou, kterou dostaly. Je pro ně znamením a vzpomínkou na velký Ježíšův dar. Po mši se děti vrhají do divokého tancování, zpívání a hraní her. Sváteční dny jsou naplněny klidem. Školy jsou uzavřené a pracovní činnost probíhá jen ta nejnutnější. Ve středu vyrážím do Bouar, abych se setkal se zástupci církevních škol, potřebujeme se poradit, jak připravit svěcení nového biskupa a také abych se dověděl, jaká zde panuje momentálně situace. Některé školy totiž mohly zahájit výuku kvůli nepokojům téměř až o dva měsíce později než je obvyklé.

A jedeme dál!
p.Norberto







le danzatrici liturgiche
les danseuses liturgiques


Uno dei gemelli battezzati
un des jumeaux baptisés



Riunione scuole a Bouar
Réunion écoles à Bouar


Žádné komentáře:

Okomentovat