neděle 10. prosince 2017

Nový biskup!






In primo piano il nuovo vescovo di Bouar, l'abbé Mirek
Nový biskup!
V sobotu 2. prosince se kolem poledne objevila na facebooku zpráva, týkající se naší diecéze Bouar. Je v polštině, ale díky automatického překladu čtu, že papež jmenoval otce Mirka biskupem v Bouar. Snažím se mu dovolat, ale obsazený telefon potvrzuje, že zpráva je pravděpodobně pravdivá. A ve 12.40 mi to potvrzuje on sám telefonicky.
Je to skvělá zpráva. Diecéze Bouar vznikla v roce 1978 a prvním biskupem byl otec řádu kapucínů Armando Gianni, který diecézi vedl téměř čtyřicet let. Postavil katedrálu a seminář a vybudoval z Bouar jednu z nejživějších diecézí, a to i díky přítomnosti četných společenství řeholníků a řeholnic. Po diecézi Bangui je Bouar diecézí s největším počtem studentů v katolických školách. Od listopadu 2016 byl ze zdravotních důvodů v Itálii a jeho rezignace byla přijata v těchto dnech. Narodil se v roce 1939.

Polák P. Mirek (Miroslav) Gucwa se narodil v roce 1963. Od roku 1992 působí ve Středoafrické republice a poté pracoval jako farář v Bohongu a jako rektor semináře. V roce 2006 se stal generálním vikářem diecéze. V letech války a krize byl vždy velmi nablízku všem farnostem a velmi intenzivně se společně s různými zástupci náboženských společností podílel na obnově míru. Usiloval o smíření mezi náboženskými komunitami a přicházel na pomoc všude, kde to bylo potřeba. Je to skvělá zpráva a jsme za toto jmenování velmi rádi. Je to nová kapitola v historii naší diecéze.

V úterý ráno jsem odjel do Bouar. Mohu se tak pozdravit s novým biskupem. Pak se zastavím v Baoru, kde plánujeme otevřít školu katechetů pro všechny farnosti diecéze. Dnes odjíždím do Kamerunu, abych tam navštívil naše mladé spolubratry, kteří studují teologii v Yaoundé, v hlavním městě. Silnice jsou o trochu lepší, ale je to zdlouhavé (vzdálenost je téměř 1 000 km od Bozoum). Neobvykle se objevuje mezi 5. a 7. hodinou ranní mlha.
il nuovo vescovo con il predecessore
le nouvel éveque avec son prédecessure

Cresime a Bozoum, con il vescovo Armando Gianni (2008)


il nuovo vescovo a Bozoum, per l'inaugurazione della chiesa, ottobre 2016



Membri del movimento Santa Rita
Membres du mouvement Sainte Rita


école catéchistes de Baoro

Camerun


Yaounde



 



Žádné komentáře:

Okomentovat