neděle 8. října 2017

3.222 (tři tisíce dvěstě dvacet dva)






3.222 (tři tisíce dvěstě dvacet dva)

A stále přicházejí další: další stovky lidí (děti, dospělí, starší lidé, těhotné ženy), kteří utíkají z nejhoršího. Město Bocaranga, které obsadili dne 23. září povstalci z hnutí 3R, je pro tuto chvíli pevně v jejich rukou a kdo mohl, tak utekl.
V sobotu jsme začali se sčítáním lidí. S pomocí delegátů, vybraných samotnými uprchlíky, s dobrovolníky Charity a s dalšími nevládními organizacemi je každá rodina zapsaná, zvláštní pozornost je věnovaná dětem. Zadáváme údaje do počítače a prozatím tam je zapsaných 3.222 lidí, z toho 2137 dětí.
Solidarita mnoha lidí je veliká: někdo otevírá dveře svého domu, někdo přináší něco k jídlu, jiní  pomáhají při úklidu a přípravách prostor, kde se mohou rodiny uložit. V neděli ráno je mše a členové sdružení "Mariina legie" rychle organizují pro uprchlíky sbírku. Vybralo se toho hodně: arašídy, maniok, rýže, chléb, mýdlo, oblečení.
Mnoho organizací nám pomáhá. Přichází rychlá pomoc z Prahy, jak od SIRIRI, tak od českého Ministerstva zahraničních věcí. Dokonce i malá skupina italských přátel, která se sešla u grilování, se složila a poslala nám 150 eur! Nádherná štědrost!
V úterý ráno jsme sloužili mši pro všechny studenty v našich školách (z mateřské, základní, střední, z kurzů alfabetizace): je to ohromný proud dětí, které přichází a zaplňuje kostel!
Ve středu odpoledne odjíždím do Bouaru. Během prvních 70 km projíždím 17 bariér se závorami a strážemi, které jsou vyzbrojené puškami a různými po domácku vyrobenými zbraněmi. Kontroly jsou od sebe ve vzdálenostech jen něco málo přes 4 km! Samozřejmě jsem se zastavil u každé bariéry a vždy jsem vedl stejný surrealistického dialog s těmito mladými muži, kteří tvrdí, že jsou tu proto, aby bránili tuto zemi, ale zároveň nutí každého, aby zastavil a něco jim zaplatil.
Ve čtvrtek ráno jsme na diecézním zasedání: výroční setkání, které sdružuje zástupce všech farností. Letos, vzhledem k současné situaci, schůzku zkracujeme na jeden den. Je tak dojemné slyšet svědectví tolika kněží, sester a katechetů, kteří pracují v nejnebezpečnějších oblastech, jak jsou v těch mistech svědectvím Boží přítomnosti. Téměř polovina diecéze je ohrožena: některá města jsou dějištěm střetů (Ngaundaye, Ndim, Bocaranga, Niem), proto mnoho lidí uprchlo do oblastí méně ohrožených (Bozoum, Bouar).
V pátek ráno se scházíme s ostatními kněžími, sestrami a katechety z nejvíce postižených oblastí a snažíme se co nejlépe zorganizovat pro ně pomoc. A mnozí mohou odjíždět a odvážet s sebou základní léky, které pomohou uprchlíkům.
Říjen je měsíc misií a my ho začínáme s tolika bolestmi chudých lidi, kteří trpí a prchají. Cítíme bolest kvůli obětem (zabíjení, drancování, násilí). Cítíme bolest i kvůli ozbrojeným skupinám, které za tím vším stojí. A cítíme velikou bolest i vůči těm, kteří by mohli a měli něco proti tomuto zlu udělat, ale nic nedělají.
 



i doni dell'offertorio per gli sfollati



Alzabandiera al Lycée St Augustin

Messa per gli alunni




I medicinali per gli sfollati
Les médicaments pour les déplacés




Žádné komentáře:

Okomentovat