sobota 16. září 2017

Připravujeme zahájení nového školního roku






Připravujeme zahájení nového školního roku

Ve Středoafrické republice se oficiálně (ale je to spíše jen teorie) otevírají po prázdninách školy v pondělí 18. září. V Bozoum provozuje naše misie hned několik školních institucí od mateřské školy, přes kurzy gramotnosti, Centrum pro ženy Kana, první stupeň základní školy až po střední školu. Navštěvuje je denně více než 1500 chlapců a dívek.

Opětovné otevření škol po prázdninách znamená spoustu práce. Velký úklid ve třídách, je třeba obnovit zašlé nátěry, opravit vybavení tříd a okenní rámy, našít školní stejnokroje. A ta spousta příprav a porad! V současné době pracují naši učitelé ze základní školy na návrhu osnov pro první třídy, s cílem integrovat do nich program Škola hrou a výuku v jazyce sango s využitím nových moderních metod. Od středy do pátku jednali učitelé naší střední školy o některých nových aspektech a přístupech ve výuce, mimo jiné diskutovali o programování, přípravě nástěnek, spolupráci mezi učiteli a vztazích se studenty.

Situace v zemi je stále víc a víc znepokojující. Celý náš region je postižen násilím a útoky proti vesnicím, lidem a rodinám. V neděli 10. září byly některé vesnice na silnici mezi Bouarem a Bocaranga napadeny útočníky kočovných pastevců Peuls a vypálili je. V následujících dnech byly v regionu Bocaranga ohrožovány některé nevládní organizace útočníky antibalaka. V Bouaru byl zabit mladý muslim, byla to pomsta za to, že poté co byl okraden, nahlásil delikventy. Zloděj byl nejdřív zatčen, poté místní policií propuštěn, ale byl zraněný a hned došlo na pomstu. Takže ve čtvrtek zavládl v celém městě Bouar veliký neklid a v několika ulicích se objevily barikády, které postavila antibalaka. Státní správa je zcela nefunkční, nepřichází žádná konkrétní reakce na tyto události. Dokonce i mírové jednotky OSN "modré přilby" jsou obviňovány z nečinnosti, mizivé efektivity a často dokonce z loajality k některým skupinám rebelů.

Ve čtvrtek jsem měl v plánu navštívit město Bocaranga, abych se zúčastnil příprav kolem zahájení školního roku (německá Charita nám pomůže poskytnout měsíční prémii asi 150 učitelům). Ale na poslední chvíli jsem musel změnit program, protože napětí v oblasti bylo příliš velké. Odjel jsem tedy do Bouar. Cesta proběhla v klidu, i když stav cest je skutečně strašný....

Přivážím do několika nemocnic zdravotnický materiál a hygienické potřeby (rukavice, stříkačky, obvazy), které darovala česká firma Schubert. Předávám je sestrám, které vedou ošetřovnu ve Wantigera, nemocnici v Maigaro a Niem.
Jejich krásný úsměv vynahrazuje veškerou námahu a zmenšuje zlo a násilí, které je kolem nás!







Wantigera



Sr Giulia, a Maigaro


Žádné komentáře:

Okomentovat