neděle 24. září 2017

A je to 25 roků (plus jeden)




A je to 25 roků (plus jeden)

Dne 22. září 1992 jsem přijel do Středoafrické republiky a od té doby uplynulo už 25 roků. Poprvé jsem byl v Bozoum už v období 1982-83, ale v roce 1992 bylo toto mé rozhodnutí skutečné a dlouhodobé. Zdá se mi, že to snad ani není pravda a můžu jen děkovat Bohu, lidem, karmelitánské rodině a mým příbuzným za to, co vše jsem během těch roků dostal. Těch 25 let je jak závan vánku, utekly tak rychle. Uvidíme, co přijde v těch dalších!

V sobotu jsem se setkal v Bouaru s našimi formačními komunitami. Ráno během ranních chval obdrželo sedm mladých mužů hábit a zahájili svůj rok v noviciátu. O něco později jiní tři mladí muži dokončili svůj noviciát složením slibu Bohu a rozhodnutím, že chtějí žít v chudobě, čistotě a poslušnosti. 

Září je tady také obdobím obnovy různých pastoračních a vzdělávacích aktivit. V neděli 17. září bylo dvacet hnutí z farnosti přítomno na ranní mši, při které jsme některé pastorační aktivity zahájili. Jednou z nich je katechismus, během něhož se asi 300 dětí, mladých lidí a dospělých připravuje po dobu čtyř let na křest.

V pondělí v celé zemi začíná školní rok. Konečně se znovu po dvou měsících prázdnin zaplní cesty kolem misie žáky a studenty a v učebnách se rozezní hlasy stovek dětí, od mateřské školy až po střední školu, od základní školu po vzdělávací alfabetizační kurzy. Všichni jsou skutečně šťastní: učitelé, rodiče a děti: dokonce i ti nejmladší, nikdo nepláče! 

V úterý ráno odjíždím do Bangui. Máme tam naplánované dva pracovní dny s architektem Giovannim, se kterým diskutujeme o novém projektu kláštera v Bangui. V pátek ráno se vracím do Bozoum. Mám radost z vykonané práce, ale také obavy. Právě v těchto dnech jsme totiž obdrželi dopis, ve kterém MINUSCA (Modré přílby OSN) obvinila katolickou církev v zemi z podpory milicí antibalaka a z toho, že vystupuje proti muslimům. A to se stane právě ve chvíli, kdy mnoho misií přijímá a chrání muslimy, stará se o ně a ochraňuje je. Právě ve chvíli, kdy je některým otcům vyhrožováno, protože veřejně odsuzují násilí (z tohoto důvodu byl nedávno polský kapucín 4 hodiny mučen)... Právě ve chvíli, kdy se společně setkáváme a jednáme s náboženskými představiteli v zemi (zástupci katolíků, protestantů a muslimů). Velmi zamrzí dostávat takovéto dopisy a obvinění od těch, kteří by měli bránit civilisty, ale neměli odvahu jít na pomoc mučenému knězi (prošli kolem něj 15 metrů blízko a ani se nezastavili!).
S odvahou jdeme vstříc dalšim dnům!









Riunione a Bangui con p.Federico, p.Arland, p.Mesmin, p.Dieudonné e l'arch. Giovanni (a dx)


Žádné komentáře:

Okomentovat