pátek 18. srpna 2017

Příjezdy



La statua della Madonna a Doussa
La statue de la Vierge à Doussa
Příjezdy

Po klidné neděli znovu v pondělí 14. srpna vyjíždím z Bozoum do Bangui. Jede se mnou P. Daniel, generální představený naší provincie. V úterý 15. srpna slavíme svátek Nanebevzetí Panny Marie, předsedám slavnostní mši v našem klášteře na Karmelu. Po ní se celá komunita loučí s P. Mattem, který zde strávil čtyři roky a nyní bude nově působit v Bozoum.

V podvečer jedu na letiště přivítat skupinu 12 dobrovolníků z české neziskové organizace SIRIRI (přijíždějí z Prahy, ale někteří jsou z Paříže a Nice). Cílem jejich cesty je realizovat školení středoafrických učitelů v rámci programu „Škola hrou v SAR“. Letos budou školit více než 200 učitelů, kteří budou rozděleni do 5 skupin. Povedou je dobrovolníci SIRIRI a zároveň i učitelé Bozoum, kteří již absolvovali toto školení víckrát a mají vlastní cennou praktickou zkušenost s využitím této metody ve svých třídách. Tato metoda, do které je zapojeno už velké množství dětí, stojí na vynikající a pečlivé přípravě školitelů a práci s dětmi už od první třídy základní školy. Na letišti na ně čekalo nepříjemné zjištění, že v důsledku zpožděného ranního letu z Prahy do Paříže stíhali odlet z Paříže do Bangui na poslední chvíli a jejich kufry už nestihli naložit, zůstaly tedy bohužel na letišti v Paříži... Snad se podaří dovézt je z Paříže pátečním spojem a pak autem do Bozoum. 

Je středa ráno a vyjíždíme z hlavního města v 5:30 dvěma auty. Pro ty členy výpravy, kteří jsou v SAR poprvé, je všechno překvapení. Přes to, že stav silnic je strašný, přijíždíme do Bozoum ve 13 hodin. Hned následující den začíná intenzivní program, jehož první částí je třídenní spolupráce se středoafrickými učiteli, kteří se letos nově zapojí také jako lektoři. Od pondělí až do příští soboty (26. srpna) začne hlavní část programu, očekáváme příjezd přes 200 učitelů. 


P.Matteo saluta gli amici a Bangui








p.Matteo a Bozoum

Žádné komentáře:

Okomentovat