sobota 26. srpna 2017

Loučení, rýžoviště a školení učitelů





P.Enrico
Loučení, rýžoviště a školení učitelů

K životu na misii, zvlášť té v Bozoum, patří to, že lidé přichází a odcházejí. 

V úterý 15. srpna přijela skupina 12 mladých lidí z české nevládní organizace SIRIRI a má tu práce až nad hlavu. První tři dny (od 17. do 19. srpna) spolupracují s 10 vybraným středoafrickými učiteli na přípravě velkého školení, které proběhne v následujících dnech. V pondělí máme slavnostní zahájení, přítomno je 244 učitelů z Bozoum a okolních vesnic, ale také ze vzdálenějších měst: Bangui, Bossemptélé, Baoro, Bouar, Ndim a Ngaundaye. Všichni jsou nadšeni, jsou natěšení učit se a prohloubit si znalosti vzdělávacího programu "Škola hrou", který mnozí procvičovali už v předchozím školním roce (2016-17). Je krásné a působivé vidět učitele, kteří se aktivně zapojují, zkoušejí nové věci, zpívají a hrají hry: v příštím školním roce budou nové metody rozšířené zase do mnoha dalších škol. 

Volné nedělní odpoledne využíváme k návštěvě rýžových polí v blízkosti Bozoum. V letošním roce jsou pole obzvlášť rozsáhlá a družstevníci se o ně dobře starají. Mnozí si uvědomují, že rýži lze dobře prodat a že tato práce může významně pomoci k obživě rodin.
V neděli ráno v 8.30 slavíme mši, při které mezi sebou vítáme P. Matteo Pesce, který právě dorazil do Bozoum. Mši předsedá P. Enrico Redaelli, který se naopak zde v Bozoum loučí. Odchází z této misie po třech letech, kdy pracoval ve vesnicích a farnosti (zejména s mladými lidmi). Tato chvíle je okamžikem radosti, ale i smutku.

Jeho odjezd je naplánován na čtvrtek 24. srpna. Ale prší... Přemýšlíme o tom, že vyrazíme později až déšť ustane, nejpozději v poledne. Vyjíždíme ve 13.30, ale po 15 km jedno z našich dvou aut zůstává nepojízdné. Vrátil jsem se zpátky do Bozoum, abych našel mechanika, který by ho opravil. Problém se sice vyřešil, ale teď je už 16 hodin a to je příliš pozdě na to, abychom pokračovali, protože je před námi 250 km špatně sjízdné cesty.

Pokusíme se odjezd zopakovat v pátek brzo ráno v 5.30 hod. To už naštěstí proběhlo bez problémů. V Bouar nás vítá celá misie St. Eliáše malým, jednoduchým a dojemným obřadem: za zvuku písní vstupujeme do kostela, kde se schází celá komunita. Zde P. Enrico (nový představený misie a nyní tedy v roli nováčka) svěřuje svou budoucí službu přímluvám karmelitánským světcům.

Tato komunita Sv. Eliáše je mladá, žijí, studují a pracují zde čtyři kněží, tři novici, sedm dalších mladých lidí, (kteří za pár týdnů začnou svůj noviciát) a tři postulanti (což jsou mladí muži, připravující se na život v řeholním společenství). Mnoho mladých lidí, to je znamením velké naděje. Jsou budoucností této země, církve a Řádu karmelitánů ve Středoafrické republice.

Le risaie di Bozoum
une des rizières de Bozoum

Il mercato di Bozoum
la marché de Bozoum

Formazione insegnanti








P.Enrico à St Elie


Žádné komentáře:

Okomentovat