neděle 4. června 2017

Po měsíci zpět ...a různé další zprávy



Po měsíci zpět ...a různé další zprávy

Konečně jsem zase doma! První dny v Bozoum po návratu jsou výživné: čeká na mě farnost se všemi svými povinnostmi a závazky (konají se závěrečné zkoušky z katechismu), běží tu různé projekty, zejména projekty Charity. A taky se blíží konec školního roku, píší se vyhodnocení a tak dále. Ve středu 31. května jsme si udělali výšlap na kopec s krásným výhledem na Bozoum, kde je socha Panny Marie, která bdí nad městem. Ja nás tu mnoho (a to zejména mnoho žen!), slavíme společně mši a město odevzdáváme pod ochranu Panny Marie. Žehnám město sochou Panny Marie Loretánské, kterou mi dali italští přátelé před několika týdny. Během sestupu dolů, v místech, kde začíná jedna čtvrť města, jsem zastavil, abych pozdravil Madeleine, starou slepou ženu. Předáváme jí dary, které věřící přinesli během mše a naše modlitba se stává tak trochu jako ta Mariina, která běžela navštívit svou sestřenici Alžbětu.

Situace v zemi je stále znepokojující. Zatímco hlavní město Bangui je relativně klidné, více než 60% této země je pod kontrolou rebelů z různých frakcí Séléka. Další části země má pod kontrolou antibalaka. Vláda se omezuje na vykonávání moci jen v hlavním městě a zbytek země jako by byl zcela nedůležitý. V našem regionu došlo k útokům v různých městech (Niem, Ndim, Bocaranga), budoucnost je velmi nejistá. Mírové jednotky - tzv. "Modré přilby", nedávno ztratily několik vojáků, kteří se stali oběťmi útoků. Navzdory tomu nemohou (nebo nechtějí?) zastavit násilí a účinně chránit civilisty.

To je také důvod, proč jsem jel ve čtvrtek do Bangui, kde jsem se účastnil setkání mnoha zástupců Charity. Je zde přítomen i kardinál Bangui, biskupové a sekretáři z různých diecézí. Další lidé přijeli z Konga a z Itálie (Caritas Internationalis), což nám pomáhá být efektivnější při pomoci této zemi, aby se znovu vzchopila. A my abychom byli blíže chudým a trpícím lidem, abychom hledali, jak více pomáhat lidem, kteří to tu tolik potřebují. A to ve jménu Ježíše Krista, který je otevřený pro každého bratra a sestru, bez rozdílu. Jak on sám to dělal.













Riunione Caritas a Bamgui
Réunion Caritas à Bangui


Žádné komentáře:

Okomentovat