neděle 5. února 2017

Zemědělský veletrh 2017






Zemědělský veletrh 2017
Navzdory všem a všemu... ano, i v tomto roce se nám podařilo zorganizovat v Bozoum velký Zemědělský veletrh. Začali jsme s touto tradicí v roce 2004, takže máme letos už 13. ročník! Vznikl s cílem podporovat rolníky a zemědělská družstva. Je to velký den rolníků.

Vždycky jsem věřil a všichni věříme, že neexistuje mír bez rozvoje, proto i nadále budeme podporovat snahu žen a mužů dobré vůle. Jsme přesvědčeni, že pouze na základě práce, trpělivosti a nadšení se vytváří lidská důstojnost. Bohužel ale ročník 2017 proběhl v těžké době. Ve čtvrtek 2. února zaútočila skupina rebelů na město Bocaranga (125 km od Bozoum), vypálili a vyrabovali tržiště a mnoho domů, plenili a zabíjeli, zemřelo nejméně 18 lidí. Vzhledem k bezpečnostním rizikům jsme tedy nemohli pozvat zemědělská družstva z oblastí kolem Bocaranga, Koui, Ndim, Ngaundaye a Paoua. A to výrazně snížilo počet přítomných vystavovatelů a množství vystaveného zboží, které se prodávalo...

Kromě těchto těžkostí jsme letos - na rozdíl od předchozích let - nedostali finanční podporu od žádné nevládní organizace. Ale Prozřetelnost je úžasná, i když máme jen velmi malé zdroje! Veletrh jsme připravovali asi měsíc. Angažovali se dobrovolníci, zaměstnanci i studenti nejvyšších gymnázia. S hrdostí a velkorysostí vítali skupiny účastníků, dělali jejich registraci a průběžně se zapojovali do veškeré organizace.

V sobotu ráno jsme byli všichni připraveni začít. Prostor pro výstaviště je čisté, stánky na svých místech. Zahajujeme den v 9 hodin slavnostním průvodem. Pak probíhají proslovy, i když tentokrát bez prefekta, dokonce i bez podprefekta, město žije už celé měsíce bez přítomnosti jakékoli státní autority. 

Veletrh je čas a prostor pro expozici, pro zviditelnění krásné "tváře" zemědělství, prodeje vypěstovaných produktů. V odpoledních hodinách navštěvujeme desítky nádherných zahrad... I v tomto případě je to pastva pro oči a srdce! Prostí lidé, kteří tvrdě pracují a s hrdostí ukazují plody své práce! A to je moc dobrá zpráva!




gli alunni del nostro Liceo
les élèves de notre Lycée St Augustin












Žádné komentáře:

Okomentovat