sobota 11. února 2017

Kamerun 2017



Kamerun 2017
Právě jsem přijel do Bouar, po návratu z Yaoundé (Kamerun), ujeli jsme více než 2000 km.

Tento týden byl - jako téměř každý - velmi výživný! V neděli jsme ukončili Zemědělský veletrh v Bozoum. Výsledky, i přes různá rizika, nejistoty a absenci mnoha zemědělských družstev, byly dobré - prodejní obrat odhadujeme kolem 22 až 30 tisíc eur. V průběhu závěrečného nedělního odpoledne jsme oceňovali nejlepší vystavovatele a nejkrásnější zahrady.

V pondělí ráno jsme zahájili v naší škole sv. Augustina "kulturní týden". Celých šest dní věnujeme kulturním akcím (promítání filmů, debaty, přednášky, tance, soutěže, atd), zapojují se aktivně studenti, učitelé a vše probíhá pod vedením sestry Annity. V pozdním dopoledni spěchám na letiště Bozoum, abych malým letadlem UN odletěl do Bangui, za necelou hodinku jsem na místě a můžu vyrazit na několik schůzek, na kterých jednáme o chystaných stavebních projektech.

V úterý ráno vstávám ve 4:30, po slavení ranní mše vyjíždíme s P. Federicem do Kamerunu. Není to tedy úplně blízký cíl! Ve 12:30 jsme v Bouar, v odpoledních hodinách se k nám přidává P. Enrico a pokračujeme směrem k hranicím. Průjezd přes hranice je pokaždé spojen s nejistotou - někdy trvá čekání na vyřízení formalit hodinu, někdy 3 - 4 hodiny... Ale tentokrát máme docela štěstí, čekáme "jen" hodinu a půl. Konečně pokračujeme dál a v 19:30 jsme v Bertoua, kde přenocujeme. Zde se setkáváme s několika přáteli ze SAR, kteří v roce 2014 museli uprchnout ze země. Zachránili se a nyní se snaží znovu rozvíjet podnikání, aby uživili sebe a své rodiny. Loučíme se s nimi ve středu ráno a v poledne jsme v Yaoundé, 1200 km od Bangui.

Přijeli jsme sem proto, abychom se setkali s našimi spolubratry a mladými muži, kteří zde tráví formaci. Také nakupujeme mnoho věcí - např. osivo, léky, lepidlo na dřevo apod. Využíváme čas také k setkání s italskou velvyslankyní zde v Kamerunu, vloni v říjnu nás navštívila v Bozoum. V pátek ráno v 5:45 jsme vyjeli z Yaoundé, abychom večer dorazili do Bouar. Cestou na území Středoafrické straně potkáváme skupinu rebelů, která táboří dokonce už několik měsíců poblíž hlavní silnice, aniž by byla rušena pořádkovými silami nebo vojáky mezinárodních mírových sil...

V městě Bouar panuje velmi napjatá atmosféra, je tu velký strach z možných útoků a střetů... Zvlášť v noci ze čtvrtka na pátek se tu šíří veliká všeobecná panika, koluje tu mnoho různých "fám"...

Suzanne, la vincitrice del concorso degli orti
Suzanne, le lauréat du concours des jardins potagers





Bozoum

La comunità dei Carmelitani a Yaounde

Acquisto di sementi
Achat de semences à Yaounde



Forno a legna a Bertoua
le four à bois à Bertoua


Žádné komentáře:

Okomentovat