sobota 28. ledna 2017

Johannesburg-Bangui-Bozoum



Johannesburg-Bangui-Bozoum
Minulý blog jsme skončili v pátek večer, když jsem byl ještě v Johannesburgu, abych zjistil podrobnosti o strojovém vybavení na výrobu cihel.
Po dvou dnech intenzivní práce jsme si v sobotu já a Enrico Massone udělali turistický den! Vlakem a metrem jsme jeli do města, které jsme pak projeli autobusem. 
Jedná se o velmi různorodé město se spoustou zeleně (miliony stromů vysazených, aby snížily prach z těžby zlata). Navštívili jsme pěkný park a zoologickou zahradu, kde trávilo čas mnoho rodin a užívali si pikniky. Projeli jsme velmi krásná a důležitá místa jako je náměstí Mahátmy Gándhího, který zde začal svůj život právníka i svůj nenásilný boj.
Navštěvujeme také Muzeum apartheidu, které vypráví smutný příběh této země o bojích a naději mnoha lidí, mezi nimiž vyniká Mandela.
Ve večerních hodinách se blížíme k letišti. Náš let, který je naplánován na 1:15 v noci, je zpožděn a nakonec odlétáme ve 2:30. Takže i při návratu si dobře zaběháme na letišti v Nairobi, abychom stihli další let. A tak jsme ráno v 9 hodin v Bangui, po 7 hodinách letu (v důsledku rozdílu v časových pásmech).
V odpoledních hodinách přivítáme otce Davida, tajemníka nunciatury, který přijel na návštěvu s několika italskými přáteli, včetně dr. Marielly Enoc, ředitelky nemocnice "Bambino Gesù" v Římě, jmenované papežem Františkem, aby pomohla dětské nemocnici v Bangui a usnadnila návrat mnoha uprchlíků do původních čtvrtí.
V pondělí ráno jsem měl ještě několik schůzek a asi ve 12 odjíždím z Bangui a kolem 18 jsem v Bozoum, po obvyklých 400 kilometrech děr, zátarasů atd...
Během týdne... se zabývám různými věcmi. Je třeba zkontrolovat rýži vypěstovanou zde v Bozoum, a to proto, že WFP (World Food Project) má v úmyslu ji koupit pro distribuci ve školách.
Ale je tu problém, který mě dlouhodobě trápí: ztráta bezpečí v městě a okolí. Už pár týdnů jsme bez prefekta, bez podprefekta a bez mírových sil, které opustily město. Často jsou slyšet výstřely a anti-Balaka (bývalí povstalci, nyní lupiči...) jednají jako skuteční páni situace. Ve středu jsem je pozval na schůzku a bylo nás asi dvacet lidí, včetně osob odpovědných z Conseil des Sages (Rada starších), některých mladých a několik anti-Balaka. Hodně diskutujeme a hledáme řešení, cílem je, abychom je zastavili a vybudovali alespoň minimum občanského soužití pro všechny. Doufejme!
Ve čtvrtek máme další setkání o Zemědělském veletrhu. Navzdory nejistotě a navzdory skutečnosti, že nemohou přijet zemědělci z Bocaranga, Ndim a Ngaundaye (aby nedošlo k jejich ohrožení), jsme se konečně rozhodli, že veletrh uspořádáme. A tak 4.-5. února proběhne už 13. Zemědělský veletrh v Bozoum.
Jde o sázku na budoucnost, na rozvoj a na práci tolika lidí!


Gorilla

Il Re Leone... un po' stanco
Le Roi Lion (un peu fatigué)




Il monumento a Gandhi


Minusca à Bangui

Controllo dell'umidità del riso, prima della vendita
Controle de l'humidité du riz, avant la vente


Ginnastica per gli alunni della scuola di Alfabetizzazione

Žádné komentáře:

Okomentovat