sobota 26. listopadu 2016

Řím a Praha





Řím a Praha
Ve čtvrtek 17. listopadu jsem se přesunul z Bruselu do Říma, kde jsem zůstal až do úterního rána.
Jsou to dny plné schůzek, jednání, rozhovorů. Ale jsem teď v Římě především proto, že v sobotu 19. listopadu bude obřad, při kterém papež jmenuje nové kardinály, mezi nimiž bude i arcibiskup Bangui, Dieudonné Nzapalainga. Jedná se o prvního kardinála za Středoafrické republiky, a je to (další) dar, který František dává Středoafrické republice a kterým uznává velké dílo smíření a zprostředkování, které arcibiskup z Bangui v posledních letech vykonal.

Ve čtvrtek odpoledne tam začínám okamžitě se setkáními. V těchto dnech následuje jedna schůzka za druhou: setkání s FAO, na Ministerstvu zahraničních věcí a na Ministerstvu zemědělství. Usilujeme o to, aby lidé dali své dovednosti k dispozici a mohli napomoct rozvoji Středoafrické republiky. V sobotu ráno jsem v bazilice sv. Petra. Je tu spousta lidí mezi nimiž vyniká delegace ze Středoafrické republiky se žlutými klobouky a (zejména) vřelostí písní a účastí. V 11 hodin začíná obřad. Vstupují noví kardinálové, kteří zastupují mnoho zemí světa (Sýrie, Středoafrická republika, USA, Španělsko, Bangladéš, Malajsie, Albánie ...) a jsou jasným obrazem církve, usilující o hlásání Krista i v těch nejobtížnějších místech.

Po mši na sebe středoafrická delegace upozorňuje před vstupem do svatého Petra tanci a písněmi, kterými vyjadřuje slávu tohoto velkého daru Františka pro Středoafrickou republiku. Také se s velkou radostí potkávám se sestrou Klárou, sestrou Grazianou a sestrou Rosalií, františkánskými misionářkami z Fiesole, které mnoho let působily (až do roku 2015) v Bozoum.

V neděli se přesunu do Orte, abych pozdravil Maurizia Urbani, který vytvořil webové stránky http://www.bozoum.org/  Vidět znamená věřit!
Pondělí věnuji především médiím. V dopoledních hodinách jdu do Vatikánského rozhlasu na rozhovor http://it.radiovaticana.va/news/2016/11/22/centrafrica,_p_gazzera_lonu_potrebbe_fare_meglio_e_di_pi%C3%B9/1273975. V odpoledních hodinách jsem v TV2000, v televizním pořadu "Deník papeže Františka" http://www.tv2000.it/ildiariodipapafrancesco/video/il-diario-di-papa-francesco-puntata-del-21-novembre-2016/

V úterý ráno konečně přijíždím do Prahy, kde mám také sérii po sobě jdoucích setkání, rozhovorů a prezentací o Středoafrické republice. Hodně práce zde se zde pro Středoafrickou republiku dělá, a to ve spolupráci s otci karmelitány (zejména s neúnavným otcem Anastasiem), ale zvláště s přáteli ze SIRIRI, což je nevládní organizace podporující ve Středoafrické republice různé zdravotní a vzdělávací projekty. Jsou to oni, kdo v září přijeli do Bozoum vyškolit 130 učitelů v nové metodě "Škola hrou v SAR - Apprendre en jouant". Setkávám se také s pomocným biskupem Václavem Malým, který byl v Bozoum vloni.
Také jsem využil tuto příležitost k návštěvě některých velmi pěkných škol, kde pracují přátelé ze SIRIRI. Svými zkušenostmi hodně přispěli k cíli zlepšit vzdělávání ve Středoafrické republice.















Žádné komentáře:

Okomentovat