sobota 30. července 2016

Bohatství Středoafrické republiky


Bohatství Středoafrické republiky
Je pravda, že ve Středoafrické republice není mnoho peněz, ale přeci jen tu nějaké jsou. Mzdy, zejména pro úředníky a učitele, obchodníky, mnoho neformálních činností a také prodej plodů zemědělské práce, to vše umožňuje populaci mít z čeho se uživit. Jedním z problémů lidí je, kam bezpečně uložit své úspory. Často je potřeba mít malý úvěr kvůli placení školného nebo na začátek podnikání. A právě z tohoto důvodu jsme v roce 2007 založili Spořitelnu (kampeličku) v Bozoum. V současné době je uznávaná jak vládou, tak COBAC, což je úřad, který dohlíží na mikrofinanční instituce.

Spořitelna má pět poboček: Bozoum, Bocaranga, Koui, Ndim a Ngaundaye.
Kromě služeb spořitelny také poskytuje úvěry a ještě nabízí možnost převádět peníze mezi pobočkami a mezi Bozoum a hlavním městem. Minulou sobotu vedení Spořitelny v Bozoum svolalo valnou hromadu. A výsledky, které byly předloženy, jsou skutečně působivé. Jen tady v Bozoum máme 2 253 členů s aktivním účtem. Pokud každý účet užívá jedna rodina, pak tu je mezi 11 000 a 13 000 obyvatel, kteří mají účet v naší spořitelně. To znamená, že více než polovina místní populace využívá tuto službu! Celkové množství uložených peněz přesahuje 186.000 eur! Je to veliké dílo, které slouží mnoha lidem, je to nástroj, který je učí spořit a umožnuje jim rozvíjet se.

Také tento týden pokračujeme s rekonstrukcí kostela, a to navzdory dešti. Ve středu jsem odjel do Bangui, abych se setkal s francouzským karmelitánem otcem Jeanem Baptistem, který přijel kvůli formaci našich mladých. Ve čtvrtek dopoledne jsme se shromáždili k modlitbě a ke mši a bylo skvělé vidět elán skupiny mladých lidí: jsou tu studenti filozofie a teologie, novici, postulanti a mladí lidé z našeho semináře v Yole. Jsou tu také mladí studenti z Kamerunu. V 8.30 otec Jean Baptiste začíná formační setkání o sv. Janu od Kříže, našem zakladateli. A v přednáškovém sále vyniká zejména věta: "Při soumraku našeho života budeme souzeni podle lásky".




















Žádné komentáře:

Okomentovat