neděle 10. července 2016

A je tu zubař! A nejen to!








A je tu zubař! A nejen to!
Již před několika lety jsme otevřeli zubní ordinaci v Bozoum, a to díky sdružení Přátelé Středoafrické republiky. Různí zubaři se tu vystřídali na různě dlouhá období, investovali jsme do mladého zdravotního bratra, rodáka z hlavního města Bangui. Podpořili jsme jeho studium a získání praxe. Byl tu s námi až do října 2013, kdy se rozhodl odejít, protože se bál, že se situace v zemi bude stále zhoršovat.
Od té doby byla zubní ordinace zavřená. Ale v těchto dnech jsme ji zase mohli otevřít. V Bouar, který je vzdálený 250 km, je italský dobrovolník Alberto Fariselli, který pracuje na jiné misii. Pozvali jsme ho do Bozoum a celý týden tu trhal zuby, vrtal kazy, připravoval protézy... mnoho lidí z toho bylo nadšených, také proto, že nejbližší zubař je v Bangui, což je od nás 400 km daleko...
V těchto dnech stále pokračují práce na kostele. Připravili jsme velký rozponový nosník přes šířku celého presbytáře: více než 31 metrů douhý! Pro tuto chvíli je jedna část připravena a doufáme, že příští týden ho osadíme.
Myslím, že si možná pamatujete Hyppolita, chlapce z Bozoum, který byl paralyzován od pasu dolů po úraze ve škole. Asi rok žije v Itálii, v Savone, kde se léčí a jeho stav je průběžně sledován. Zde jsou poslední zprávy od Emanuely, jedné maminky ze Savony, která přijala našeho Hyppolita do své rodiny:

"...píšu aspoň pár řádků ještě před tím, než odejdu na mši do kostela sv. Petra. Hyppolitovi se daří velmi dobře, jistê i proto, že ho všichni mají rádi. Pokračuje v trénování šermu i v průběhu června, ale teď v červenci si udělá letní prázdninovou pauzu. Ve škole mu to šlo dobře: ve zkoušce z italštiny obstál se 100 body z celkových max. 100 bodů. Je chválen pro své dobré vychování, zdvořilost a inteligenci. Učitelé požádali o nějakou dokumentaci k jeho vzdělání, aby věděli, kam ho mohou zařadit v příštím školním roce, během kterého bude navštěvovat večerní školu, protože je už plnoletý a nemůže být začleněn do základní školy. Během léta mu jedna kamarádka bude dávat hodiny matematiky, s Alessandrou budou procvičovat italskou gramatiku. Po zdravotní stránce se vyvíjí dobře: od října už nemá horečky a tím hodně zesílil. V nemocnici Santa Corona dnes v dopoledních hodinách rozhodli o 15-ti denní hospitalizaci, je naplánovaná už několik měsíců. Je třeba udělat konkrétnější vyšetření o stavu močových cest, držení těla, a kvůli zjištění, jaké rehabilitační pomůcky bude potřebovat. V první řadě to bude invalidní vozík, protože ten jeho dosavadní už je velmi malý. Dnes byl poprvné plavat v moři ... A objevovil, že voda je slaná.
Řekla bych, že se dokonale aklimatizoval, potřeboval by nějakého kamaráda svého věku, ale tím, že nechodí do školy, tak je to trochu obtížné. A pohybuje-li se mezi tělocvičnou, školou, pláží a vším dalším, tak doufáme, že si najde přátele i mimo rodinu. Brzy nashledanou, Emanuela

Poděkování celé rodině (otci Fiorenzo, matce Emanuele a dětem Alessandře a Daniele), nové italské rodině Hyppolita!












Žádné komentáře:

Okomentovat