sobota 25. června 2016

Závěr školního roku 2






Závěr školního roku 2
A je po zkouškách, kompozicích, poradách učitelů a profesorů, je konečně čas předat vysvědčení!
Máme nedělní odpoledne, od 14 hodin je misie zaplavena mořem dětí i dospělých. V nevelkém venkovním prostoru se s velkým úsilím shromáždili všichni učitelé naší školy "Isidore Bakanija", všichni žáci školy, (850 ze základních škol, 150 z mateřské školy, 80 z kurzu pro starší negramotné děti) zahájili jsme slavnost. 
Učitelé vyvolávají jména žáků ze svých tříd, potom oznamují nejen celkové výsledky, ale i jejich osobní hodnocení ve třídě. Nejlepších 10-15 žáků z každé třídy obdrží malé ocenění: je jím sazenice ovocného stromku!
Je to zvyk, který jsme tu zavedli v posledních letech a řešíme jím nedostatek ovocných stromů v Bozoum. Děti jsou velmi hrdé na tyhle "své" rostliny, které později vysadí se svým tátou u domu nebo někde poblíž něj.
Letos vděčíme za financování těchto odměn přátelům z Itálie z Parmigiano Reggiano, kteří nám pomohli realizovat tento malý sen! Nádherné a nesmírně dojemné je zapojení rodičů. Během čtení školních výsledků některé maminky a tatínkové nevydrží a rovnou vybíhají, aby objali své děti gratulovali jim! Pro rodiny jsou náklady na školné poměrné zásadní věc, neplatí málo, ale je dobré vidět jejich zájem a další oběti, které rodiče vynakládají za to, aby děti mohly navštěvovat dobrou školu!
V pondělí jsme také ukončovali letošní ročník kurzu vzdělávání pro odrostlé děti. Je to škola, která v průběhu tří let umožňuje osmdesáti dětem dohnat školní docházku. Jsou to starší děti nebo mládež, která nikdy nechodila do školy (děti, které jsou příliš velké, aby začínaly první třídou) nebo žáci, kteří vícekrát propadli.
A přestavba kostela v Bozoum dál pokračuje...


















Žádné komentáře:

Okomentovat