pátek 17. června 2016

Závěr školního roku 1



Piccoli fotografi
les petits photographes

Závěr školního roku

Koncem června končí školní rok a začínají prázdniny (které se u nás kryjí s obdobím dešťů a s pracemi na polích).

V neděli slavíme svátek svatého Antonína. Ve městě Bozoum máme kromě velkého kostela ještě tři kaple, ve kterých bývá mše jednou týdně. V neděli se střídají mše pokaždé v jedné z těchto kaplí. Kostel svatého Antonína je první kostel, který tu byl postaven a později (v roce 2008) rozšířen. Poutní slavnost je příležitost k modlitbám, oslavám a taky šance, aby se i v sousedních čtvrtích rozpomenuli na dar víry.

V pondělí narychlo vyjíždím do Bouar (250 km), abych se setkal s několika komunitami. Potkávám se také s kapucínským misionářem z Ngaundaye, mají malou misii na hranicích s Kamerunem. Bohužel tam před několika dny dorazili rebelové ze Séléka. Přišli si vyřizovat účty s některými příslušníky z kočovných kmenů (Peuls) a pomstít smrt svých spolubojovníků. Došlo k ozbrojenému přepadení chovatelů dobytka, napadení velkého stáda krav (které byly pravděpodobně ukradeny). Díky Bohu a také díky mnoha kontaktům a pomoci přátel, včas zasáhli příslušníci OSN podařilo se zabránit masakru. Séléka ještě před svým odchodem stihla zapálit asi třicet domů, zabila a zranila několik lidí.

Úterní noc jsem strávil na misii v Baoro, středu jsem zahájil už ve 4 hodiny ráno, abych stihl dorazit do Bozoum v 7:15, právě včas na ranní kávu. A především předsedat závěrečné mši na konci školního roku, pro studenty a učitele naší střední školy "Saint Augustin".

Ve středu ráno jsme zahájili závěrečnou poradou profesorů na našem gymnáziu. Během následujících asi 5 hodin jsme hodnotili studijní výsledky všech chlapců a dívek z naší školy. Třetina studentů se připravuje na maturitu, všichni závěrečné zkoušky úspěšně zvládli. Naši studenti jsou v první desítce nejlepších z celého regionu! Nejlepšímu z každé třídy budeme moct udělit stipendium. Je to možné uskutečnit díky firmě CDVM (Club Dirigeants Ventes & Marketing) z italského Cunea. Těm, kteří si to zaslouží, budeme moct nabídnout bezplatné vzdělání pro příští rok.

Ve čtvrtek odpoledne je čas na závěrečnou besídku ve Stacionáři pro sirotky. Bylo tam letos zapsáno více než 200 dětí. Zajišťujeme těmto dětem školní obědy, resp. jejich jedno jídlo denně, zdravotní péči, organizujme pro ně hry, doučování, vzděláváme je v drobných činnostech, které jim v budoucnu pomůžou trochu si přivydělávat. Sestra Christine Stacionář celoročně řídí, zorganizovala dnešní besídku dětí s tanci, scénkami a na závěr dostalo každé dítě malý dáreček.

A za tím vším je spousta práce mnoha lidí, kteří zde pomáhají, nejen dobrodinců z Itálie, ale z mnoha dalších míst na světě. Děkujeme!


la cappella di St.Antoine




Sr Chistine







Žádné komentáře:

Okomentovat