pondělí 9. května 2016

Křtiny!




Le "danseuses" preparano i fiori per la liturgia


Křtiny!
Pro farnost, pro křesťanské společenství, je křest velký dar. Pokud je ještě k tomu místo křtu jednoho křtů hned 160, pak je to řeka milosti! Neděle 1. května je velký den křtů.
Obvykle křtíme o Velikonocích, ale tento rok byly příliš brzy a katechumeni nebyli ještě připraveni. Takže... měsíc trpělivosti, měsíc katechismu na víc, jehož výuka zesílila a na konec závěrečné zkoušky.
Při těchto zkouškách jsem chtěl být přítomen, abych viděl každého z čekatelů na křest a především jsem se snažil zjistit, jestli jsou dobře "připraveni" přijmout tento dar. Pár otázek z katechismu, a pak otázky typu: "Kdo je Ježíš pro tebe"; "Při čtení evangelia, co je ti nejbližší?" ...
A neděle je velký den. Slavíme venku, protože v kostele by bylo málo místa. Ministranti, zpěváci, tanečnice, katechumeni a spousta lidí. Všichni jsme zde, abychom oslavili tento okamžik milosti.
Pro farnost, pro křesťanské společenství je křest velký dar. Ale také velká zodpovědnost: noví křesťané by měli nalézt komunitu, místo, kde je dobré žít a sdílet víru, kde můžete najít příklad, jak být věrný a velkorysý, kde si můžete vychutnat krásu a radost "wa-Christ", být křesťan, jak se říká v sangu, národním jazyce Středoafrické republiky.
V pondělí ráno v šest hodin slavíme několik svateb ... tak trochu "tajně", abychom se vyhnuli příliš mnoha výdajům, které s touto událostí bývají spojené. Ty čtyři páry, které se berou, i když u toho není moc parády za spoustu peněz, vědí, že manželství je dar a láska muže a ženy potřebuje sílu a Boží požehnání.
V pondělí odjíždím do Bangui kvůli několika schůzkám a vracím se ve středu, právě včas na slavnost Nanebevstoupení, kterou zde slavíme ve čtvrtek.



Sr Lydie e Sr Annita preparano l'altare


P.Enrico

Soeur Christine







da guardare con attenzione...
à regarder avec beaucoup d'attention





Žádné komentáře:

Okomentovat