sobota 27. února 2016

Z Konga!




Z Konga!
V neděli 21. února jsem odjel z Yaounde (Kamerun) do Kongo-Kinshasa, hlavního města Demokratické republice Kongo, které se nachází jižně od Yaoundé, jen dvě hodiny letadlem. Ale dorazit tam je poněkud složitější: z Yaoundé musíte na východ do Nairobi (Keňa), což jsou čtyři hodiny letu a z Nairobi zas musíte zpět na západ do Kinshasy, a to po dobu dalších čtyř hodin... Je to více než 7000 km místo 1800 km ...
Kinshasa je obrovské město: mezi 10 a 12 miliony obyvatel, možná i 15 miliony. Leží na řece Kongo, která město dělí na dvě části a zároveň odděluje "druhé" Kongo, jehož hlavní město (Brazzaville) se nachází přímo naproti, na druhé straně řeky.
Přiíždím o půlnoci. Přivítali mě otec Roger, otec Valentin, dva otcové karmelitáni z Konga, a pak mě ubytovali v jejich klášteře, Teresianum, který je v centru města. Jsou tam široké silnice, alespoň pro hlavní směry.
V pondělí, během čekání na ostatní účastníky našich schůzek, trochu odpočívám a mohu se také pozdravit se dvěma přáteli. Pracovali pro Evropskou unii, byl jsem s nimi v kontaktu ve Středoafrické republice, když jsme hledali řešení problému s bandity. Ve večerních hodinách sem dorazí také další otcové karmelitáni. Jedná se o setkání řádových představených z různých frankofonních oblastí, jsme tu tedy ze Středoafrické republiky, Rwandy-Burundi, Konga, Kamerunu, Senegalu, Madagaskaru, Pobřeží slonoviny, Toga a Burkiny Faso.
Pracujeme společně tři dny, diskutujeme a sdílíme různé zkušenosti z našich zemí a snažíme se pracovat na tom, dát víc a více africkou tvář Karmelu a místní církvi. Je to krásný zážitek, protože kromě toho, že pracujeme v různých zemích, tak pocházíme i z různých zemí a kultur.
Ve čtvrtek večer se setkáváme se sestrami bosými karmelitkami při slavení eucharistie. Nakonec nás přivítají tancem a zpěvem ve své komunitě a usedáme ke společné večeři.
A ve 23.00 odjezd přes Nairobi a Doualu. Šťastnou cestu!


Kinshasa, il fiume e Brazzaville











Žádné komentáře:

Okomentovat