pondělí 31. srpna 2015

Sestry a cesty





gli strilloni!

Sestry a cesty
Minulou neděli byli ministranti při mši pověřeni, aby rozdávali farní časopis „Svatý Michal“. Během mše jsem z něj nechal číst, protože v něm byly články o nadcházejících volbách v říjnu a listopadu 2015, abych lidem pomohl si to promyslet a nenechat se ovlivnit někým jenom proto, že je ze stejné etnické skupiny nebo proto, že rozdává peníze, pivo nebo oblečení…
V pondělí bylo setkání s dobrovolníky z farního „Centra naslouchání“: každý týden je třicet osob připraveno pomoci těm, kteří pomoc potřebují. Doprovázejí nemocné do nemocnice, jiné na policii nebo k soudům, aby pomohli zjednat alespoň nějakou spravedlnost, další dobrovolníci informují organizace, které mohou přinést pomoc, opravit střechu, připravit jídlo, nalézt dříví na topení nebo vodu…
Ve středu přijely indické sestry, které s námi pracují v Boaru, v Yolé. Doprovázejí sestru Ritu, představenou pro oblast Afriky, kterou jsem potkal v listopadu v Dar es Salaamu v Tanzanii. Sestry jsou zde v SAR od roku 1991 a pracují jako učitelky a ošetřovatelky a nabízejí cennou pomoc vylepšenou svou výraznou ženskostí a velkou radostností.
Ve čtvrtek jsem s nimi odjel do Bangui a doprovodil sestru představenou před jejím odjezdem do Tanzanie. Na cestě jsme potkali konvoj asi dvou set kamiónů, které směřovaly do hlavního města. Předjížděl jsem je jednoho po druhém, ale trvalo to hodně času, protože cesta je úzká a není v dobrém stavu. Náklaďáky jezdí v konvoji, protože samostatně jsou podél cesty napadány a v konvoji jsou doprovázeny Modrými přilbami.
Právě včera jsem dostal zprávu od žáka našeho lycea, který odjel do Kamerunu, kde navštěvuje univerzitu. Napsal mi:
Dobrý den 0tče,
používám této příležitosti, abych Vás informoval o své zpáteční cestě do Kamerunu. Podle plánu jsem opustil Bozoum v pondělí 25.8. a musel jsem strávit dvě noci v Bouaru kvůli dopravě. Proto jsem odjel z Bouaru do Garua-Boulay až ve středu. Během cesty asi 25 km za Baboua byl náš automobil zastaven rebely, kteří nás zavedli asi dvacet metrů do houští, kde nás přinutili si lehnout na zem a začali nás okrádat o věci ze zavazadel a z kapes… Díky Bohu ušetřili naše životy poté, co ukořistili téměř milión a půl místních franků (asi 2250 euro). Co se mě týče, podařilo se mně zachránit to, co jsem měl na studium, protože jsem to měl ukryté. Vzali mně můj telefon a asi 5000 franků v bankovkách, které jsem měl schválně v kapse…
A toto se děje na té samé cestě do Kamerunu, po které se jako po jediné komunikaci dopravuje do SAR  zboží! To nás nutí si uvědomovat, jak moc je zde situace křehká a jak málo je uděláno pro zabezpečení alespoň několika strategických bodů… Neříkám, že OSN nedělá nic, ale možná by nás mohli ušetřit kulatých stolů a tiskových konferencí, při kterých pořád tvrdí, jak se situace zlepšuje, že je vše pod kontrolou a podobně. Možná že pro ně ano, v jejich klimatizovaných kancelářích a v těch stovkách aut, jimiž křižují silnice v Bangui… Nic už neříkám, mlčím…
V Bangui jsem navštívil naší komunitu na Karmelu, stále „obklopenou“ více než dvěma a půl tisíci běženců (od prosince 2013) a přivítali jsme dvě Milosrdné sestry, které přijely z Konga: sestru Francinu a sestru Christinu. Sestry z tohoto řádu budou střídat františkánky v Bozoum. Sestra Francine bude pokračovat do Ndim (160 km od Bozoum) a sestra Christine zůstane v Bozoum.
V neděli v 6 hodin jsme odjeli z Bangui a ve 12 hodin jsem konečně dorazili do Bozoum, kde sestry Francine a Christine mohly obejmout sestru Paulu, která je už očekávala, a mohly takto začít své dobrodružství milosrdenství v Bozoum!






Camions sulla strada verso Bangui: tutto regolare e a norma!
Des camions sur la route vers Bangui: tout selon les règles!

Sr Payton, in Centrafrica dal 1991
Sr Payton, en Centrafrique depuis 1991







neděle 23. srpna 2015

Prší, ale nejenom!




Prší, ale nejenom!

Zatímco období dešťů je na svém vrcholu, různé činnosti pokračují...
V tomto čase napětí a nestability, se znovu objevují podivuhodným způsobem některé problémy. Mezi nimi i obvinění z čarodějnictví!
Jestliže osoba onemocní nebo zemře, hledají "odpovědní" někoho, kdo svými "magickými" možnostmi způsobil nemoci nebo smrt. Oběti těchto obvinění jsou vždy slabé a křehké (starší osoby, vdovy, děti). Jsou pak často mučeni a biti nebo nuceni pít jed, aby se zjistilo, zda jsou nevinní (pokud nezemřou) nebo vinní (pokud zemřou). Jde to tak daleko, že dochází i k pohřbívání zaživa!
V posledních dnech nás na tento problém upozornili v obci Bokongo, 13 km od Bozoum. V neděli tam narychlo odjel otec Enrico. Ve čtvrtek před tím tam totiž došlo k dalšímu podobnému obvinění. Mladí z vesnice a představitelé obce proto přijeli do Bozoum, aby o tom diskutovali a řešila se celá situace. Vše skončilo "jen" odchodem rodiny, které bylo vyhrožováno, ale která se nyní už mohla vrátit do vesnice.
Práce pro rozvoj lidskosti a evangelizace je dlouhodobá a je také pravda, že jsme všichni povoláni ke svobodě Božích dětí.

Družstvo producentů rýže v Bozoum začalo produkovat rýži a prodává ji WFP (Světový potravinový program), který rýži distribuuje ve školách, namísto rýže dovážené do SAR z Asie... Kvalita je velmi dobrá a její vlhkost je ve správné míře. Děti mohou jíst dobrou rýži za malou cenu a zároveň bude růst hospodářství a místní produkce.

V neděli měl narozeniny Hyppolit: 18 let! Zde jsou nejnovější zprávy od Alexandry ze Savony:

V sobotu 15. srpna Hyppolite oslavil 18 let. Nemohl to neoslavit jinak než s pořádnou skupinou lidí. Podařilo se nám uspořádat oslavu v nemocnici a povedla se. Byli "povoláni": Emanuela, maminka, tatínek Fiorenzo, Alessandra, Marisa, Flavio, babička Teresa, Paolo, otec Davide, Antonella, Michi, Gianni a Paola. S omluvou jsem vyvedla oslavence z místnosti s tím, že se musí uklidit, a mezitím tam vešli ostatní, aby nachystali oslavu! Jakmile bylo vše připraveno, vzala jsem Hyppolita zpátky do pokoje: otevřel dveře a... překvapení! Sbor dvanácti hostů mu zazpíval "Všechno nejlepší k narozeninám" a Hyppolite byl ohromen! Po všech pozdravech a přáních všeho nejlepšího (a nějaké té slzy dojetí) nastal čas začít slavit: focaccia, pizza, preclíky (díky Paolo!!!), čokoládový dort, šumivé víno a mnoho krásných dárků pro Hyppo! Ah, nezapomeňme na balón, ten nemohl chybět! Využívám této příležitosti k poděkování (i jménem Hyppolita) všem, kteří věnovali svůj čas a zavolali mu, poslali zprávu, nebo sami přišli v tak pro něj důležitý den, zejména v období, které není pro něj jednoduché a kterému musí čelit. Jsem si jistá, že je všem vděčný.

Co se týče jeho klinického nálezu: hovořili jsme s doktorem Anselmem: infekce se lepší, tělo reagovalo dobře na léčbu antibiotiky. Je třeba provést biopsii, aby bylo jasné, jak hluboko je infekce a jaký je to druh infekce, aby bylo možné rozhodnout, zda je lepší změna terapie nebo je v ní možno pokračovat. Tento týden se s Hyppolitem setká i plastický chirurg ze Santa Corona (který mimochodem také ošetřuje mého bratra). Pro tuto chvíli tedy žádný CVC (Centrální žilní katetr), nejvýš by ho měl zavedený, až půjde domů (to myslím ale bude ještě chvíli trvat), pokud bude pokračovat v léčbě. Nakonec (choulostivá záležitost) bude muset podstoupit ještě další operaci: bude třeba "opravit" pánev... Hlava stehenní kosti je zcela napadená infekcí, a to ohrožuje všechno.

VIDEO
na italském televizním kanálu Tv2000 proběhla minulý týden reportáž o Středoafrické republice a našich misiích. Zde je odkaz:


Aktuální číslo Zpravodaje z Bozoum je zde:
https://drive.google.com/file/d/0B8xHb5_hvSzRblB3TmI2YjhqN1U/view?usp=sharing








I produttori di riso di Bozoum
la coopérative du Rix de Bozoum

la veranda di Bozoum

discussioni su stregoneria ecc
réunion sur la sorcellerie






sobota 15. srpna 2015

Dneska je svátek!


Padri e studenti in formazione a sant Elie, Bouar



Dneska je svátek!
Dnes je svátek Nanebevzetí Panny Marie. Byla vzata do nebe s duší i tělem, což je předobraz, připomínka a konkrétní dar pro každou ženu a každého muže, který v sobě nese jako ona žízeň po nekonečnu. Dnes v sobotu 15. srpna je zkrátka i tady ve Středoafrické republice sváteční den. Žádné dopravní zácpy při jízdách k moři jako je to ve svátečních volných dnech v Itálii. Ale pro ty, kteří se rozhodnou, je to chvíle volna a času na modlitbu. Jako už tradičně, vyrážíme na malou pouť do Doussa, vesnice vzdálené 4 km od Bozoum, kde slavíme eucharistii.
Uplynulý týden byl relativně klidný, aspoň tady u nás. Odjel jsem ve čtvrtek do Bouar, 500 km jsem byl na cestách, tam a zpět po silnicích, které jsou stále horší a horší. V Bouar jsem se setkal se členy naší komunity. Tyto dny tráví naši mladí s francouzským knězem, otcem Luc Marie, který s nimi probírá spisy naší zakladatelky sv. Terezie z Avily. Účastní se tohoto setkání mladí lidé ze Středoafrické republiky a Kamerunu, je to viditelný obraz naděje! V Bouar jsem v dalších dnech přítomen zasedání místní Charity a sdružení Spravedlnost a mír, protože mám v diecézi odpovědnost za chod těchto organizací. Na cestě zpět se zastavuji v Baoro, abych si prohlédl, jak dopadla stavba kostela v Kouisso Baguera. Tuto stavbu zahájil před několika lety nedávno zemřelý otec Renato, postavil ho Enrico Massone a dokončena byla právě v těchto dnech, i se zvonicí a obrazy uvnitř na stěnách. Práce trvaly velmi dlouho, ale jsem rád, že tu nakonec přece jen vzniklo místo pro tichou chvíli a modlitbu.



la chiesetta di Kouisso Baguera

strade routes roads....







pondělí 10. srpna 2015

Tady v Bozoum teď proběhl důležitý týden





Tady v Bozoum teď proběhl důležitý týden

Bezpečnostní situace je i nadále nejistá. Úřední autority nemají odvahu postavit se proti násilí a trestným činům. Občas se jim podaří dopadnout zločince, jenže za chvíli ho stejně propustí na svobodu, ze strachu...Minulý týden vstoupil jeden mladík do místnosti, kde probíhá předvolební sčítání voličů, nožem ohrožoval personál a nakonec jim ukradl fotoaparát!Zatkli ho, ale po několika hodinách byl volný!A v úterý, stále v téže atmosféře, došlo k tomu, že dva mladí bodli generálního tajemníka prefektury (to je tady v Bozoum státní autorita číslo dvě). A znovu - oficiální verze je taková, že viníci jsou neznámí. A přitom vědí všichni, kdo to byl, kde žijí, co dělají...Ve zbytku země je situace podobně nejistá. V Bangui, hlavním městě, došlo před několika dny k tomu, že se vojáci mírových sil OSN vypravili do jedné čtvrti, aby zajali "válečníky". Situace se ale zvrátila, vojáci mírových sil byli napadeni, ztratili jednoho vojáka, další byli zraněni, přišli o jeden obrněný vůz a další tři auta jim zapálili!Ve čtvrtek jsem jel do Bangui, měl jsem tam několik schůzek. Ale hlavně jsem přijel přivítat sestru Paulu, z Řádu milosrdných sester. Pochází z Kamerunu a zůstane tady několik týdnů, doprovázená je ještě sestrou Adolphine z Čadu.Přijely proto, že sestry františkánky z Bozoum už definitivně odjíždějí do Itálie. Byly tu od roku 2004, strávily v Bozoum 11 let života a práce, celkem žily 28 let ve Středoafrické republice.V sobotu ráno se schází děti z Centra pro sirotky ve velkém počtu, protože se přichází se sestrami rozloučit. Při nedělní mši je kostel také úplně plný, do posledního místa! Písně, tance...Po přijímání přicházejí v průvodu "awa-dodo" (liturgické tanečnice) a nesou malé dárky sestrám Grazianě, Chiara, Solange a Sira.Navzdory velké lítosti a smutku z jejich odjezdu jim děkujeme s radostí za jejich sesterskou a mateřskou přítomnost během těch dlouhých roků. Při všech obtížích, válkách a nemocech tu byly s námi, aby nám ukazovaly mateřskou Boží tvář a to zvášť chudým, sirotkům a nemocným.Díky sestro Siro za tvoji práci ve zdravotním centru, za péči o nemocné. Má povahu příkrou, trochu ostrou, ale jak je dobrosrdečná!Díky sestro Graziano za pozornost vůči chudým, za radost, se kterou jsi vyučovala katechismus... a ty saláty, které nám brávala z naší zahrady!Díky sestro Chiaro za práci s dětmi, se sirotky, se svou drobnou postavou působila křehce, ale ...jak odvážná je matka!Díky sestro Solange za práci a obětavost vůči chudým a sirotkům. Jak nám bude chybět tvá vášeň pro maté!

A na závěr několik aktualit od Alessandry... někteří vědí, že se v italské Savoně nyní stará o Hyppolita!
"Boooonjour! Hyppolite byl hospitalizován v pondělí s podezřením na zánět kostní dřeně. Nohu měl nateklou (pravděpodobně došlo k infekci, protože to bylo na straně jeho otevřené rány), udělali mu okamžitě krevní testy a vše další potřebné. V odpoledních hodinách mu nasadili antibiotika. V úterý proběhlo echokardiografické vyšetření a všechno je v pořádku! Ve středu dopoledne bazén, odpoledne ultrazvuk. Antibiotická léčba zabrala, otok na noze se zmenšil a je to už mnohem lepší. Nemá žádnou horečku a jí jako vlk! Včera mu dietolog předepsal vysoce kalorickou stravu! Jí s chutí focacciu s parmskou šunkou, navíc dostává vitamíny... V pondělí ráno lékaři rozhodli, že terapie už může pokračovat v domácím léčení, tak doufejme, že budeme moct brzo opustit nemocnici a vydat se rovnou k moři."




inondazioni a Bangui
les pluies à Bangui









sobota 1. srpna 2015

Jen málo věcí... ale podstatných!

elenco
Gauthier, fiero del suo certificato elettorale
Gauthier, avec son certificat electoral
Jen málo věcí... ale podstatných!
V těchto dnech téměř po celé zemi probíhá registrace voličů do volebních seznamů pro říjnové volby.
Vyvíjí se to ve fázích, při kterých se střídá naděje s problémy s placením personálu, jednoduchost organizace s potížemi při cestování kvůli kontaktům s registračními centry, naděje s rezignací.
Registrační proces je pomalý, pravděpodobně kvůli tomu, že existuje jen malá důvěra v to, že se věci mohou - z důvodu stavu politiky - skutečně změnit. Bohužel, kandidáti jsou často ti samí lidé, kteří po desetiletí plavali s proudem a sami se obohacovali bez sledování koherentních politických cílů a bez jakékoliv pozornosti věnované obecným potřebám společnosti. A to nejen ve Středoafrické republice!
V těchto dnech nás navštívil p. Davide Sollami se třemi novináři (dva z TV2000, televize Italské biskupské konference a jeden z Teleradiopace, Chiavari), kteří přijeli, aby natočili reportáže z pohledu blížící se návštěvy papeže ve Středoafrické republice ve dnech 29. a 30. listopadu.
Ukazujeme jim některé aktivity naší Misie. Je to návštěva rýžových polí, návštěva volebních místností, setkání s muslimskými ženami, které zůstaly v Bozoum a kterým poskytujeme materiální pomoc.
V pondělí konečně nastal velký den odjezdu Hyppolita. Požádal jsem jednu holandskou nevládní „humanitární“ organizaci o místo na palubě "humanitárního" letu Bozoum-Bangui, ale odmítli...
Takže v pondělí Hyppolite odjel s matkou a s otcem Enricem do Bangui. Silnice jsou velmi špatné, zvláště prvních 87 km, ale pozdě večer, po více než devíti hodinách strávených na silnici, dorazili do Bangui. V úterý odpoledne Hyppolite mohl odletět s Air France do Janova, kam dorazil ve středu. Byl přivítán přáteli a především rodinou v Savona (matka Emmanuela, otec Fiorenzo, Daniele, Alessandra a Marta), která jej přijala ve svém domě. V odpoledních hodinách už Hyppolit přijal návštěvu přítele, Dr. Anselma, a takto začíná jeho dobrodružství v Itálii.







Hyppolite con sua mamma, in partenza da Bozoum
Hyppolite avec sa maman, au départ de Bozoum


le risaie
la rizière

il pollaio quasi finito
les travaux du poulailler sont presque terminés