úterý 1. prosince 2015

Návštěva papeže ve Středoafrické republice 3




P.Mesmin


Návštěva papeže ve Středoafrické republice 3
Dnes je den, kdy bude papež po návštěvě hlavní mešity (v nejnebezpečnější části města) sloužit mši na stadionu.
Vstáváme brzy, modlíme se ranní chvály v 5:00, dáváme si malou snídani a v 6:00 odjíždíme z Carmelu. Mnoho lidí nás po cestě zdraví šťastní, protože se chystáme na tuto velikou událost!
Auta necháváme v jedné komunitě, přesouváme se přes čtvrti na stadion. Vstup na stadion je trochu chaotický, ale nakonec můžeme dovnitř. Kněží a řeholníci mají místa na trávníku. Naproti nám je oltář a vedle nás jsou v první řadě nemocní a lidé s tělesným postižením. Začínají přicházet velvyslanci, ministři a prezidentka přechodné vlády. Poté se celý stadion dává do křiku. Napadá mě, že už asi přijíždí papež, ale je to imám, který s arcibiskupem z Bangui a protestantským pastorem tvoří trojici Platformy náboženských vůdců, a který usilovně pracoval a pracuje pro pokoj a zamyšlení se.
Nakonec přijíždí papež přivítán ovací 30 000 lidí ze stadionu a desítek tisíc lidí, kteří jsou před stadionem. Cestuje jednoduchým pickupem Toyota bez neprůstřelných skel. Stejným vozidlem přijel i do muslimské čtvrti na Km 5, dějiště střetů mezi muslima a nemuslimy. Je to malá facka pro modré přilby a Spojené národy, kteří do těchto čtvrtí vůbec nejezdí, a když je opravdu nutné sem jet, tak leda obrněnými vozidly…
Bohoslužba začíná. Je velmi, velmi horko a my jsme na plném slunci. Ale snášíme to s radostí! Papež navzdory únavě, pronáší velmi silná slova pro povzbuzení křesťanů a všech ostatních, aby „přešli na druhý břeh“ (to je téma pastýřské návštěvy). Zdůrazňuje, že druhý břeh je věčný život, ale také život zde: papež žádá všechny partnery Středoafričanů, aby se stali dělníky míru a spravedlnosti.
Liturgie je velmi živá. Evangeliu předchází tanečnice, které hrají na rohy a tradiční hudební nástroje. Písmo svaté drží na nosítkách malé dítě.
Také bohoslužba oběti je velmi krásná, liturgickými dary, ale i s dary různých diecézí.
Po svatém přijímání si vezme slovo arcibiskup z Bangui a představuje zemi s těžkostmi, ale také s milostí a radostí z této výjimečné návštěvy, z přítomnosti papeže a z otevření Svaté brány. Na závěr předal papeži několik darů a požádal ho, o požehnání trochy hlíny ze Středoafrické země.
Papež schází z vyvýšeného pódia a za pár minut nastupuje do papamobilu a odjíždí na letiště, odkud kolem 13:00 vzlétá.
My odcházíme ze stadionu. Tisíce lidí prochází jediným východem, ale podaří se nám odejít. Je geniální a úžasné vidět plný stadion a plné ulice. A všichni šťastní a plní radosti za tento velký dar.
Teď je potřeba přejít z emocí na názorný život. „Přejít na druhý břeh“ a otočit stránku!
S milostí Boží a angažováním všech… to můžeme zvládnout.
Díky papeži Františku!


















Žádné komentáře:

Okomentovat