pondělí 12. října 2015

Bude vůbec možné odcestovat????



Bude vůbec možné odcestovat????
V těchto dnech se znovu vydávám na cesty. V pondělí odjíždím do Bouar, 250 km od Bozoum. Stav silnic v zemi se na konci období dešťů rapidně zhoršuje…
V Bossemptélé, 87 km od Bozoum, potkávám několik stovek téměř dva týdny zablokovaných kamiónů, které nemohou pokračovat do Bangui, z důvodu pokračujících bojů. V příštích dnech se Modré přilby mají pokusit zprůjezdnit a uvolnit hlavní tah směrem na Bangui, protože je na něm velmi mnoho bariér. Postavili je příslušníci Antibalaka, kteří tam útočí na kamióny a vykrádají je...
Jedu do Bouar, kde se koná každoroční diecézní pastorační setkání zástupců všech farností. Za přítomnosti biskupa diskutujeme a prezentujeme situaci v každé z dvanácti farností diecéze, která má celkovou rozlohu 300 km na šířku a 250 km na délku.
Jde o velmi krásné chvíle výměny názorů, zážitku bratrství, práce, ale také radosti. Chvíle velmi intenzivních zkušeností a svědectví víry a lásky k zemi a k lidem, kteří na nás spoléhají.
Končíme ve středu krásným slavením mše, při které svěřujeme Panně Marii růžencové naši práci, naše sny a naši naději, že se tato země může pozdvihnout.
Ve čtvrtek musím odcestovat do Bangui, silnice je ale stále nesjízdná. Ve středu se vojáci Organizace spojených národů pokusili odstranit bariéry vytvořené Antibalakou, ale konvoj byl napaden a byli tam mrtví a zranění. Obávám se, že po určitou dobu zůstane silnice do Bangui dál uzavřená!
Ve čtvrtek ráno zázračně nacházím místo v letadle z Bouar do Bangui pro sebe a pro Ludmilu z Prahy, z organizace SIRIRI, která pracuje v Bozoum na projektu vzdělávání učitelů. (Doma má šestnáct vnoučat, a protože ji očekávají, vrátit se prostě potřebuje!!!).
Letíme letadlem UNHAS (jedna z agentur OSN), ve kterém je mnoho pracovníků neziskových organizací, kteří zůstali po dobu dvou týdnů zablokováni na různých základnách roztroušených po celé zemi.
Po zastávce v Berberati dorážíme kolem jedné hodiny do Bangui. Je zde v ovzduší cítit hodně napětí, vidíme velmi dlouhé fronty před čerpacími stanicemi. Z důvodu zablokovaných silnic začíná být velmi těžké sehnat základní věci nezbytné pro život…
V pátek dopoledne znovu odlétám, tentokrát do Douala v Kamerunu, abych v sobotu večer pokračoval do Paříže a Lisabonu, kam jsem byl pozván přáteli z Církve v nouzi (l'Aide à l'Eglise en Détresse), kde budu mít přednášku o situaci ve Středoafrické republice…








Code a Bangui per cercare il carburante...
les queues à Bangui pour acheter du carburant


Žádné komentáře:

Okomentovat