úterý 15. září 2015

Školení, cestování, setkávání, další rušný týden!




Školení, cestování, setkávání, další rušný týden!

V pondělí jsme začali s otcem Marcellem formační týden pro katechety v Bozoum a okolních vesnic. Katecheté jsou nezbytní pro misijní práci: žijí v jednotlivých častech měst, ve vesnicích, vedou modlitby a učí katechismus katechumeny, jsou schopni monitorovat místní situaci a informovat o ní. Bez nich by církev v Africe byla jako ochrnutá a bez možnosti rozvoje ve větších centrech!
V pondělí vyrážím po silnici směřující do Bangui, kam přijíždím ve večerních hodinách, v době, kdy mladí studenti karmelitáni oslavují obnovu svých slibů.
V úterý odpoledne jsem na letišti přivítal Ludmilu a Vojtěcha, kteří přiletěli z Prahy. Vrátili se po své červnové návštěvě znovu do Středoafrické republiky, aby tu pokračovali ve vzdělávacím projektu pro učitele na našich základních školách.
Ve středu jsme brzy odjeli z Bangui a poté, co jsem nechal Ludmilu a Vojtěcha v Bossemptele, jsem pokračoval dále do Baoro. Tam jsem dorazil kolem 11. V odpoledních hodinách tu máme setkání s vedením farnosti a místními lidmi, abychom diskutovali společně o tom, co se stalo před pár dny (výhružky misii kvůli odchodu jednoho otce, ale to, že farnost přijala a chránila muslimy a zabránila násilí souvisejícímu s čarodějnictvím).Situace je už mnohem klidnější, než když jsem zde byl minulou sobotu. Mladí protestující hledali především záminku a možnost, jak využít složitou situaci a vytěžit z ní pro sebe výhody... Je to stále vážná situace, země je vydána na milost a nemilost lidí, kteří si při sebemenším zámince dovolí zablokovat důležitou státní silnici, ubližovat druhým... V 16 jsem mohl konečně odjet a asi v 19:30 jsme dorazili do Bozoum!
V pátek začíná školení učitelů v našich školách. Ludmila Böhmová a Vojtěch Bílý si připravili vše (jako obvykle) do velkých detailů. Cílem školení je pomoci učitelům učit zábavněji, aby se děti a mladí lidé mohli učit s menším úsilím, aby se zabránilo nebo alespoň snížilo mechanické, bezduché učení nazpaměť a učilo se logičtěji a efektivněji. Ludmila a Vojtěcha tvrdě pracovali několik posledních měsíců s přáteli z řad profesionálů (Jan Korda, Václava Bratinková, Terezie Imlaufová, David Böhm, Didier Kassaï, Michaela Antušková, Adéla Svobodová, Alice Trefná, Alena Zavadilová a s dalšími).
V těchto dnech se nahromadilo mnoho věcí. Jelikož se blíží začátek školy, sestry, které právě dorazily, dělají mnoho práce při registraci dětí v Centru pro sirotky.
Dobrou práci, přejeme!

Poslední aktuální informace o Hyppolitovi. Díky Alexandře a všem ostatním!
"Je ještě v nemocnici v Savoně. Včera mu dělali scintigrafii, ale nic ještě nevíme, v pondělí bude vyšetřen plastickým chirurgem, může se stát, že mu dají menší podtlaková terapie ... Jinak je v pořádku a je v dobré náladě."









Suor Christine ed i bambini dell'Arc en ciel


La Missione di Baoro





Žádné komentáře:

Okomentovat