neděle 24. května 2015

Sůl a olej...


Sůl a olej...
V těchto týdnech jsme se přiblížili ke konci výuky katechismu pro děti, mládež a dospělé. Katechismus pro děti je rozdělen do pěti let, křest je ve čtvrtém a biřmování v pátém roce.
Každý rok příprav je označen malým znamením. Pro první ročník je to medaile, pro druhý sůl (což v předkřestních obřadech znamená "chuť" žít v Kristu), pro třetí pak olej katechumenů. A tak během těchto neděl, po malém ověření znalostí, žadatelé obdrží jedno z těchto znamení. Neděle 17. května byla ve znamení INGO (což znamená v sangu sůl).
V pondělí jsem odjel do Bouar, kde jsme v úterý měli velké setkání Komise "Pro spravedlnost a mír" se všemi dvanácti farnostmi diecéze. Je to už téměř tři roky, během kterých nebylo možné sejít se společně; setkání bylo velmi zajímavé z hlediska výměny informací, ale také zkušeností a "bojů", které prožíváme v nasazení se pro spravedlnost a mír.
Další den jsem zůstal v Bouaru, abych začal workshopy místní Charity s CRL (Charita USA), zahajovali jsme projekt Kooperace spořitelen a mikroúvěrů, který pomůže mnoha lidem zlepšit spoření a získat půjčky.
Ve čtvrtek odpoledne jsem byl na setkání s představenými semináře v Bouar (společný seminář karmelitánů, kapucínů a diecéze). Více než 200 mladých lidí (od konce základní školy až po gymnázium) tu jsou vzděláváni a je jim nabídnuta formace. Mnoho energie je tu vydáváno pro jejich vzdělání! Někteří se mohou stát později řeholníky a kněžími, někteří se rozhodnou pro jinou cestu. Ale všichni mají možnost prožít silnou náboženskou a lidskou zkušenost.
V pátek se konečně vracím do Bozoum, kde najdu milé překvapení: anténu pro rádio! Bude se tedy konat rozhlasové vysílání z farnosti Bozoum! V nadcházejícím týdnu bude pokračovat práce na instalaci a doufáme, že začneme s vysíláním do konce června!
Zítra, v neděli 24. května se rozloučíme se sestrou Grazianou, která se po 28 letech strávených službou v Africe vrací do Itálie. Za pár měsíců nás opustí i další sestry františkánky, bohužel! Ale v srpnu přijedou Milosrdné sestry, které tak zajistí kontinuitu a ženský dotek, který životu farnosti dodává vůni něhy a milosrdenství.






Suor Solange (voce) e suor Chiara (chitarra)

Suor Graziana



Žádné komentáře:

Okomentovat