pondělí 20. dubna 2015

Biřmování v Bozoum





Biřmování v Bozoum
Jsem v psaní trochu ve skluzu... a už se ozývají někteří, mají o mě starost. Díky, ale vše je v pořádku. Jen že dnes v neděli tu máme biřmování, a chtěl jsem počkat, až budu mít nějaké čerstvé fotky.
Biřmování je jednou ze sedmi svátostí, která "potvrzuje" křest. Je to jako by vstup do dospělé víry. Biskup učiní velmi starobylé a pěkné gesto: modlí se a vkládá ruce, a tím žádá Boha, aby poslal svého Ducha svatého na křesťany, kteří chtějí žít svou víru vážně.
V letošním roce jsme tady v Bozoum shromáždili biřmovance z města a nejbližších vesnic.
Celý týden jsem spolu s otci Enricem a Norbertem pracovali: zkoušeli jsme znalosti z katechismu a připravovali chlapce, dívky, mladé lidi i dospělé k tomuto důležitému okamžiku.
V sobotu odpoledne konečně přijíždí otec Mirek, polský kněz, vikář diecéze. Biskup nemohl přijet, protože mu není moc dobře. Posílá své pozdravy a láhev whisky... a to nás utěšuje v jeho nepřítomnosti! Ale také s vděčností děkuje za naši odvahu a práci, kterou jsme vykonali v těchto dvou letech války a napětí. A to nám udělá větší radost než whisky!
Dnes v neděli 19. dubna je velký den. Od rána jsou všichni biřmovanci připraveni. Téměř všichni jsou oblečení v červené barvě, což je barva, která připomíná Ducha svatého, ale i mučednictví, extrémní gesto odvahy v rozhodnutí se následovat Krista ...
Je jich mnoho! Z Bozoum 98 a 50 dalších ze čtyř nejbližších vesnic.
V půl deváté začíná slavení mše. Mnoho přítomných lidí, velká účast a mnoho modliteb. Jsme nablízku těmto bratřím a sestrám a také prosíme Boha, aby obnovil v každém z nás dary Ducha svatého.
A v 11:30 jsme se ukončili mši a jdeme ven z kostela s nově biřmovanými, abychom je ještě  závěrečnou modlitbou svěřili do ochrany Panny Marie.






La più piccola delle AWADODO (le danzatrici liturgiche)
La plus petite parmi les AWADODO (les danseuses liturgiques)








Žádné komentáře:

Okomentovat