pondělí 28. července 2014

Svatby, manifestace, příchody a maturitní zkoušky


Svatby, manifestace, příchody a maturitní zkoušky 
V neděli 20. července slavíme tři svatby. Tady ve Středoafrické republice je to bohužel vzácné, že se nevěsta a ženich vezmou před tím, než se vezmou... To jest: nejprve začnou spolu žít, založí rodinu a pokud jdou věci dobře, přijdou děti atd., a pak se po několika letech vezmou.
Takže v neděli tři páry přišly před oltář, aby oslavily své manželství. A také křest svých dětí. Rolande, čerstvá nevěsta, "vhodně" urychlila porod, když večer před svatebním dnem porodila Benedictu, která přišla právě včas, aby druhý den přijala křest!
V úterý je výjimečný den. Vzhledem k tomu, že napětí v posledních několika týdnech roste (mladý muž zabitý kamerunskou armádou, což je oddíl MISCA a voják zlynčovaný a zabitý lidmi), přemýšleli jsme o tom, že bychom připravili den modlitby a reflexe na vzniklou situaci. V úterý ráno jsme se sešli na krátkou společnou modlitbu a reflexi v baptistickém kostele, a to jak protestanti, tak katolíci, a někteří muslimové. A pak jsme zahájili mírový pochod hlavní třídou Bozoum. Nebyl nás velký počet (asi 400 lidí), ale jak říká Ježíš ve svých podobenstvích, jen málo kvasu stačí na prokvašení tří měřic mouky...
V úterý je výjimečný den i proto, že přijíždí do Bozoum otec Enrico Redaelli, který po několika letech práce mezi chlapci a mladými v semináři v Yole, zůstane nyní pracovat zde pro království nebeské, a to ve čtvrtích, a mezi poli a vesnicemi v okolí Bozoum. Vítej, a hodně štěstí!
V pátek ráno kolem páté jsem chtěl odjet do Bouar, ale prší, prší, prší, a tak přemýšlím o tom, že pojedu až další den. V sobotu, těsně před šestou, odjíždíme s našimi třeťáky ze střední školy, kteří jdou skládat zkoušku dospělosti. Je to historicky poprvé, kdy žáci naší školy svatého Augustina dospěli k tomuto cíli. Doufám, že to zvládnou!
Mezi sobotou 26.7. a nedělí 27.7. končí výuka ve školách uprchlíků. Na začátku školního roku tu bylo 750 dětí a na konci 350, protože mnozí se mohli vrátit do vesnic, z nichž uprchli. Mohli tu chodit do školy a dokončit šťastně školní rok, a to díky úsilí desítek učitelů a financování z České republiky a za podpory SIRIRI z Prahy.












I nostri alunni di 3a liceo in viaggio verso l'esame di maturità
Nos élèves de Terminale en route vers l'examen du BAC


Padre Enrico (camicia a quadretti)
Père Enrico (avec la chemise à carreaux)

Žádné komentáře:

Okomentovat