neděle 6. dubna 2014

Připravit, pozor, start!



Aeroporto di Bangui: il campo dei rifugiati... sul bordo della pista
Aéroport de Bangui: le camp des déplacés, out juste à coté de la piste






Připravit, pozor, start!

V neděli ráno 30.3. jsem se pozdravil s mými lidmi v Bozoum, a po mši v 8:30 odjíždím do Bangui.
Na posledních 150 kilometrech překonáváme na tucet bariér, které postavili antibalaka. Já nezastavuji sice u žádné překážky, ale je znepokojující, že tu není žádná hlídka francouzské armády nebo hlídky Misca, protože toto je jediný tah, hlavní cesta spojující Bangui a Kamerun, a ještě je to významná cesta pro dopravu zásob.
Po příjezdu na 12. kilometr (což je pověstný vjezd do Bangui) potkáme francouzskou armádu, ale na silnicích je jinak jen velmi málo lidí: předchozí den zde totiž čadská armáda (která přišla do Bangui evakuovat poslední muslimy) střílela do lidí a zabila 30 až 40 civilistů!
V pondělí a úterý mám mnoho schůzek s nevládními organizacemi a agenturami OSN, naposledy jsem byl tady v hlavním městě Bangui v listopadu.
V úterý ráno jdu pozdravit své spolubratry z Karmelu: tam je teď asi 10.000 uprchlíků. Jsou zde v úkrytu a v bezpečí už od prosince. S pomocí mnoha nevládních organizací jsou životní podmínky celkem slušné: velké stany, sprchy a toalety. Ale fakt, že je zde tolik lidí (dalších 200.000 lidí, kteří uprchli do hlavního města, táboří provizorně v různých farnostech a na letišti), znamená, že situace je stále velmi napjatá.
V úterý odpoledne už sedím v letadle. Z okna je vidět uprchlický tábor na letišti, kde je minimálně 120.000 lidí ve velmi obtížných podmínkách!
Ve středu přijíždím do Janova, kde se s radostí znovu potkávám se svými spolubratry v klášteře u svaté Anny a v Arenzanu. Ve čtvrtek ráno jedu do Savony, přijíždím kolem osmé, je to překvapení. Zajdu do domu Emanuely, Marty a Alexandry, a pozdravím se zde v sangu s Hyppolitem: poskočí radostí na svém vozíku, překvapený mou přítomností! Zůstaneme chvíli spolu. Vidím, že se má dobře: na léčbu a na péči reaguje velmi dobře (a na rozmazlování rodiny a mnoho dalších lidí také). Hyppolite je chlapec z Bozoum, který se přijel v únoru do Itálie léčit.



















Con Hyppolite a Savona
Avec Hyppolite, Alessandra, Marta et Emmanuela à Savona


 

Il campo dei rifugiati al Carmel a Bangui
Le camp des déplacés au Carmel à Bangui


P.Federico
le père Fréderic



Žádné komentáře:

Okomentovat