neděle 5. ledna 2014

Měsíc “ve znamení uprchlíků“








Jeden celý měsíc. Již od 6. prosince nalézá 3000 uprchlíků útočiště na naší misii v Bozoum.
Čas běží a všechny zdejší aktivity se musí podrobit několika změnám: škola, stravování... život sám!
Lidé se snaží přizpůsobit i přes to, že strach je všudypřítomný (zvláště pak, když se výstřely ozývají nebezpečně blízko misie...) a že je zde cítit velké napjetí. Ale stále jdeme dál, především díky sympatiím a modlitbám mnoha a mnoha lidí! Děkujeme moc!
Úterý 31. prosince
Od časného rána se všude ve městě střílí. Střelba utichá až tak kolem 13. hodiny odpoledne.
Rebelové z hnutí Seleka se pokusili napadnout příslušníky anti-balaka, kteří se utábořili ve vesnici Bata, vzdálené 7 km od Bozoum ve směru na Bossangoa. Dříve však, než Seleka do vesnice dorazila, anti-balaka se rozprchli a Seleka tak svého nepřítele nenašla. Ve zlosti Seleka již poněkolikáté vesnici vykradla (ukradli motorky, rohože atd.) a zastřelili 4 obyvatele vesnice (všichni civilisti, z toho jedna žena). V momentě, když se Seleka vracela do Bozoum, začala střílet do vzduchu a jiná skupina anti-balaka, která se nacházela na druhém konci města, se pokusila zaútočit. Vážné na tom všem bylo to, že anti-balaka dokonce vtrhli do nemocnice a vyhrožovali personálu, protože doufali, že v areálu nemocnice najdou zraněné rebely, aby je mohli dorazit. Seleka pak vzápětí přijela a začalo se střílet přímo v areálu nemocnice...
Tři důležité věci, které je třeba si uvědomit:
·         Pokus Seleky o útok na anti-balaka během něhož byli zavražděni 4 civilisté jen o to více vyprovokoval anti-balaka, což je teď činí o to více nebezpečnými a o to více bezohlednými vůči civilnímu obyvatelstvu v Bozoum, zvláště pak vůči muslimům a příslušníkům domorodého kmene Mbororo.

·         “Plukovník“  Seleky Yahaya byl zraněn. Jedná se o jednoho z mála, se kterým se dá diskutovat a kterému alespoň trochu záleží na osudu obyvatel Bozoum.

·         Nemocniční personál nemůže za těchto podmínek dále pracovat a zůstávat v areálu nemocnice. Co budeme dělat????

Středa 1. ledna 2014

Den proběhl v celku klidně. Uprchlíci zde na misii (již přes 3000 osob) si popřáli šťastný nový rok, ale bez většího přesvědčení...

Čtvrtek 2. ledna

Okolo 10 hodiny dopoledne jsme zaslechli několik výstřelů: Seleka zabila jednoho mladíka ve městě, údajně kvůli špionáži.

Pátek a sobota 3. a 4. ledna

Dva velmi překvapivě klidné dny...

V sobotu odpoledne jsem spolu s lidmi z Červeného kříže, s jednou zdravotní sestrou z nemocnice (které 31. prosince vyhrožovali anti-balaka), s pastorem a učitelem jeli za anti-balaka.
Ve vesnici jich bylo hodně. Všichni vypadali celkem nervózně (zdá se, že jeden z jejich velitelů byl zabit během útoku toho 31.12.). Trochu nám nadávali, ale ne moc... Tentokrát nás nechali si sednout... a my jsme jim pak vysvětlili důvody našeho příchodu. Velmi důrazně jsme odsoudili právě ty anti-balaka, kteří během útoku  31. prosince vtrhli do nemocnice a začali vyhrožovat personálu a prohledávat budovy nemocnice.

Velitel anti-balaka s námi souhlasil, ale někteří anti-balaka byli příliš rozrušení a začali si vymýšlet absurdní obvinění...

Po hodinové diskuzi jsme odjeli. Doufám, že během příští útoku zůstane nemocnice nedotčena.

Neděle 5. ledna

Den začal celkem zostra kvůli střelbě mezi 6h 30 a 8h. Pak nastal klid... Provizorní!













Žádné komentáře:

Okomentovat