pondělí 29. října 2012

A máme tu v misijní měsíc říjen!







A máme tu v misijní měsíc říjen!
Občas mi píská v uších… a tak doufám, že v těchto týdnech zesílila modlitba za misie a děkuji za všechnu práci, kterou církev vykonává v různých částech světa.
Minulý týden, od čtvrtka 18. do soboty 20. října jsem byl na severu, abych navštívil misie v Bocaranga, Ndim a Ngaundaye; cesty, skoro 500 km, byly nesjízdné (mosty ještě horší). Během cesty jsem jel silnicí, která spojuje Bocaranga a Ngaundaye, kde jsme rozdali setbu (arašídy, kukuřici a fazole) více než dvěma tisícům rodin, které musely kvůli povstalcům opustit své vesnice. Lidé jsou velmi spokojení: úroda je velmi dobrá, protože dost pršelo. Tady se říká, že je NGU TI AWALI (rok žen)! Situace, která se objeví jednou za čas a která díky výjimečným klimatickým podmínkám umožní neobvykle bohatou sklizeň.
Tento týden jsem byl v Bouar (dalších 500 km…) kvůli třídennímu formačnímu setkání pro farní výbory Charity a Iustitia et Pax. Jak si asi můžete představit… práce nechybí!
Přemýšleli jsme o „Africae Munus“, dokumentu, který papež nabídl Africe jako výsledek biskupského synodu o tomto kontinentě. Je to velmi zajímavý a konkrétní dokument, který povzbuzuje církev v Africe (ale nejen tam…) k silnému závazku ve službě smíření, spravedlnosti a míru.
Bylo nás asi padesát: zástupci deseti farností a byl to pěkný moment setkání a sdílení. S dobrou vůlí něco udělat s problémy, kterých má Afrika mnoho...


Žádné komentáře:

Okomentovat