středa 1. února 2012

Zemědělský veletrh v Bozoum, osmý ročník



Dnes, v neděli, jsme ve veletrhu pokračovali a také jej uzavřeli. Včera, v sobotu, proběhla velká zahajovací slavnost (skoro jako při Olympijských hrách) přehlídkou zemědělských družstev (jaká radost a důstojnost se zračila na jejich tvářích!). 
Vyslechli jsme několik proslovů a veletrh mohl začít. Jakmile se veletrh otevřel, tak se prostor, kde se odehrával (bylo tam 38 oficiálních stanovišť a několik neoficiálních) zaplnil velkým množstvím lidí, skutečným davem!
Odpoledne jsme navštívili zelinářské zahrady ve městě: malá veledíla čistoty, pořádku a krásy, kdy se okolní strouhy proměnily v malý ráj: údolí zelinářských zahrad!
Dnes, v neděli, se po mši veletrh opět otevřel. Hned po té jsme zahájili i zemědělskou burzu, na které pěstitelé, jež měli významnější množství kukuřice, rýže, sezamu, arašíd, prosa a další zeleniny, představili vítězné produkty, a to s výhledem na jejich prodej.
Ve čtyři hodiny proběhlo slavnostní uzavření s oceněním nejlepších vystavovatelů a nejúspěšnějších pěstitelů rýže (vítěz letos vyprodukoval 11, 5 tuny z jednoho hektaru).
Bylo přítomno 125 družstev a celkový objem obchodu překročil čtyřicet miliónů franků CFA (přes 60 000 eur). Více než minulý rok!
A tak ještě jednou - ten, kdo zvítězil, je hrdý pěstitel!


















Žádné komentáře:

Okomentovat